راهنمای جامع صادرات به عراق (۲۰۲۴)
مقدمه
یکی از راههای تجارت پردرآمد در کشور ما صادرات به عراق است. کشور عراق مرز زمینی وسیعی با کشور ما دارد، از طرفی شرایط اقلیمی نامناسب، تحریم ها، نوسانات اقتصادی و نبود پیشرفتهای صنعتی بازار عراق را برای صادر کنندگان ایرانی آماده کرده است.
صادرات ایران به عراق در سالهای گذشته با روند ثابت و توسعه همکاری بین دو کشور رشد خوبی داشته است و بیش از نیمی از تجار فعال ایرانی در بازارهای جهانی در بازار عراق حضور دارند. صادرات ایران به عراق فقط مربوط به کالا نیست، بلکه خدمات فنی، مهندسی و برق نیز از موارد مهم صادراتی ایران به عراق هستند.(صادرات به عراق)
آگاه بودن از انجام درست فرایند صادرات شرط پرسود بودن این تجارت است، شرکت محور طلایی اروند با ۱۰ سال سابقه و تجربه در صادرات کالا به عراق از طریق مرز شلمچه، میتواند تجار را به سمت درست هدایت کند. در ادامه با ما همراه باشید…
شناخت کشور عراق
کشور عراق ۴۰ میلیون نفر جمعیت دارد که ۶۵ درصد آن را جمعیت شهری و ۳۵ درصد را روستایی تشکیل میدهد. میانگین سنی جمعیت عراق ۲۱ ساله است که جمعیت جوانی را تشکیل میدهد، دلیل این جوانی جنگهای زیاد کشور عراق است که با آنها درگیر بوده است. زنان ۴۹ درصد و مردان ۵۱ درصد جمعیت کشور عراق را تشکیل میدهند .مردم عراق از نظر مذهبی و دینی با کشور ما تشابهات زیادی دارند. دین اصلی این کشور اسلام است و مذهبهای شیعه، اهل سنت از مذهبهای اصلی آن هستند، اما مسیحیت و ایزدی نیز در این کشور وجود دارد. بیشتر جمعیت عراق را اعراب و کردها تشکیل میدهند، اما اقوام ترکمن، آشوری و مندانی هم در این کشور زندگی میکنند. شهرهای مهم عراق بغداد، اربیل، سلیمانیه، بصره و موصل هستند.(صادرات به عراق)
اقتصاد عراق بر نفت و منابع طبیعی متکی است. یکی از اعضای اصلی گروه اپک بوده و رقم صادرات نفت عراق حدودا ۵ میلیون بشکه است. متغیرهای اقتصادی عراق به این صورت است که میزان تولید ناخالص داخلی ۳۴ میلیارد دلار، نرخ تورم و بیکاری به ترتیب 1 درصد و ۷.۹ درصد است.

مراحل صادرات کالا به عراق
انتخاب کالا
اولین مرحله فرایند صادرات به کشور عراق انتخاب کالا است، به دلیل نزدیک بودن مرزهای دو کشور و وضعیت کشور عراق میتوان گفت بازار عراق برای ارائه انواع محصولات آماده است.
تامین کننده متعهد
پس از انتخاب کالای مناسب باید منبع متعهد و قابل اعتمادی را داشته باشیم که با توجه به نیاز بازار بتواند خواستههای ما را تامین کند.
تحقیق در مورد بازار هدف در کشور عراق و شناخت رقبا
تحقیق در مورد قیمت کالای مورد نظر در بازار عراق
قیمت گذاری برای کالای انتخاب شده
بازاریابی و پیدا کردن مشتریهای جدید
گرفتن گواهیها و مجوزهای صادرات کالا به عراق
-این گواهیها در اکثر موارد شامل موارد زیر هستند:
-کارت بازرگانی، مجوز صدور، گواهی بهداشت، گواهی استاندارد، گواهی انرژی اتمی، تهیه صورت عدل بندی( هنگام تنوع بستهبندی)، شناسنامه فرش (برای فرش دست بافت)
-دریافت گواهی بازرسی کالا و فاکتور فروش برای مشتری
-گواهی بازرسی کالا برای تعیین جزئیات کمی و کیفی کالا و انطباق آن با مشخصات موجود در قرارداد بین صادر کننده و وارد کننده میباشد
-بسته بندی کالا
-اخذ اظهارنامه ی مالیاتی
-حمل کالا به سمت کشور عراق
شرکت محور طلایی اروند با قابلیتهایی مثل انجام تشریفات گمرکی، ترخیص کالاها، انجام امور و فرآیند صادرات در سریعترین زمان ممکن راهی مطمئن برای تجارت با کشور عراق است.

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در باره ظرفیت محور طلایی اروند و نقش آن در تجارت با کشور های حوزه خلیج فارس این مطلب را بخوانید.
نگاهی به وضعیت بازار عراق
استفاده از تجربه دیگران در صادرات به عراق میتواند اطلاعات خوبی را در اختیار ما قرار دهد. زیرا اطلاع از بعضی موارد در وضعیت بازار عراق تنها با مشاهده و انجام معاملات به دست میآید. به طور مثال دانستن اینکه کدام منطقه چه کالاهایی را بیشتر استفاده میکنند و خریداران، اجناس با قیمت بالاتر و کیفیت بهتر را میپسندند یا برعکس اطلاعاتی هستند که با تجربه یا تحقیق درست به دست میآیند. با این حال مردم عراق چون به مصرف گرایی تمایل دارند خرید اکثر کالاها با استقبال روبرو میشود. برای سود بالاتر بهتر است کل کشور عراق را به عنوان بازار هدف مورد نظر داشته باشیم، اما با تحقیق درباره مردم هر منطقه نتیجه بهتری میگیریم، به طور مثال مردم کرد نشین عراق اجناس با کیفیت بهتر و قیمت بالاتر را انتخاب میکنند، در حالی که مردم عرب نشین اجناس با قیمت پایینتر و کیفیت کمتر را نیز قبول میکنند.
در واقع آشنایی با اوضاع اقتصادی و اجتماعی عراق، تجار را به سود بالاتر نزدیک میکند.
با بالا بردن حجم کالاهای صادراتی و تناوب در صادرات خود میتوانیم کالاهای خود را به بازار عراق معرفی کنیم و وضعیت خود را بین کالاهای برندهای دیگر به اثبات برسانیم.
چه محصولاتی را میتوانیم به عراق صادر کنیم: محصولات کشاورزی، محصولات لبنی، انواع حیوانات زنده، انواع پارچه و پوشاک، انواع لوازم خانگی، انواع لوازم ورزشی، کالاهای معدنی شامل گچ، آهک، انواع ماشین آلات، انواع ابزار آلات برقی و مکانیکی و . . .
آمار صادرات ایران به عراق
از میان تمام اقلامی که به عراق صادر میشوند سنگ آهن، فولاد و مواد ساخته شده از آهن ۲۳ درصد، سوخت و مشتقات نفتی ۱۳ درصد، مواد پلاستیکی ۱۲ درصد، میوه و تره بار ۱۰ درصد، مصالح ساختمانی و سرامیک ۴ درصد را به خود اختصاص دادهاند.
برای اطلاعات بیشتر در این باره اینجا را بخوانید.
مهمترین گمرکها برای صادرات به عراق
گمرک اروند کنار ،گمرک شلمچه، گمرک باشماق در مریوان، گمرک خسروی در قصر شیرین، گمرک مهران در ایلام، گمرک پرویز خان قصر شیرین، گمرک تمرچین در پیرانشهر، شرکت محور طلایی اروند در گمرک شلمچه با اعمال تخفیف در انبارداری(درصورت اختصاص دادن ترخیص کالا به این شرکت از جانب تجار) و انجام صادرات بدون واسطه تنها شرکت صادراتی در این مرز است.
مدارک مورد نیاز برای صادرات به عراق
-گواهی بهداشت و سلامت برای مواد غذایی
-مهر حلال برای محصولات غذایی
-کارت بازرگانی
-لیست اظهار
-استانداردهای ایزو
-استاندارد رضایت مشتری
-ارائه ی نسخه انگلیسی و عربی
فاکتور فروش باید شامل موارد زیر باشد:
نام امضا کننده، فاکتور یا شرکت ارسال کننده، نام خریدار یا وارد کننده عراقی، نام کالا، نوع، مقدار و ارزش قیمتی کالا صادرات با حداقل سرمایه با توجه به هزینههای صادرات و تعرفه صادرات برای انجام این فرآیند بهتر است با سرمایه کافی وارد این کار شوید تا سود مورد نظر را به دست آورید. از آنجایی که کشور عراق سالهای زیادی درگیر جنگ و سایر مشکلات مربوط به آن بوده است، با شناخت کافی و داشتن اطلاعات مناسب، هر محصولی، میتواند نتیجه دلخواه را برای ما به دست بیاورد. در میان محصولات خوراکی میتوان شکلات، رب، کنسرو، خشکبار، کلوچه و کیک را نام برد. در مصالح ساختمانی هم سیمان، گچ، آهن، کلید و پریز، سنگ نما و کاشی و همچنین انواع شویندهها موارد خوبی برای صادرات هستند.(صادرات به عراق)
نکات بستهبندی در صادرات به عراق
بستهبندی موادی که به عراق صادر میشوند یکی از موارد مهم موفقیت در این تجارت است. بستهبندی درست و اصولی هزینههایی در بر دارد، اما انجام آن در پروسه صادرات بسیار مهم است برای اقلام غیر خوراکی بستهبندی درست باعث سالم رسیدن به بازار عراق میشود، از طرفی باعث جذب مشتری و شناخته شدن در بازار عراق است. در اقلام خوراکی مخصوصاً میوهها و ترهبار باید طوری بستهبندی انجام شود که بتواند زمان نگهداری را به حداکثر برساند، زیرا فرایند صادرات ممکن است طولانیتر از زمان پیشبینی شده ما باشد و بستهبندی اصولی مانع از خرابی و ضرر میشود، از طرفی با تجربه در این مورد میتوان به انجام صادرات به مرزهای دورتر هم رسید.(صادرات به عراق)
پیدا کردن مشتری
از آنجایی که مراحل صادرات به جذب مشتری بستگی دارد، باید راههای پیدا کردن مشتری را بررسی کنیم.
در اینجا به چند مورد اشاره میکنیم:
-تبلیغ در رسانههای عراق مثل کانالهای پرطرفدار تلویزیون عراق
-روزنامههای پرفروش
-اتاق بازرگانی، که معمولاً تجار در این مکان حضور دارند و مکان مناسبی برای پیدا کردن مشتری است -نمایشگاههای بینالمللی کشور عراق
-کمک گرفتن از شرکت های بازرگانی
-کمک گرفتن از سایتها و ابزارهای جستجو در گوگل و گوگل مپ
-ارسال ایمیل و کاتالوگ به زبان کردی عربی
-کنسولگریهای ایران در عراق
-حضور در بازار عراق برای پیدا کردن مشتری
بازار عراق یک بازار سنتی است، با حضور در بازار و رفتن به سراغ عمده فروشان و پخش کنندههای محصولات میتوانیم مشتریهای کالای خود را پیدا کنیم. ناگفته نماند که تسلط به زبانهای عربی و کردی، داشتن روابط با بازرگانان و تجار منطقه میتواند کمک بزرگی در این زمینه باشد.

مشکلات صادرات به عراق
ممکن است در استانهای متفاوت، قوانین مختلفی برقرار باشد. آشنا نبودن بازرگانان ایرانی با فرهنگ تجار عراقی میتواند مشکل بزرگی برای صادرات به این کشور باشد، اما با داشتن مترجم و تحقیق درباره فرهنگ کشور عراق میتواند این مشکل حل شود. مشکلات امنیتی در برخی منطقههای خاص کشور عراق، یکی دیگر از مشکلات صادرات به این کشور است. تفاوت مقررات تجاری عراق و اقلیم کردستان را نیز باید در نظر داشته باشیم. شرکت محور طلایی اروند با تجربه و تخصص کافی بهترین راهنمایی ها و مشاوره ها را در اختیار تجار قرار می دهد.